Despre proiectul „Listen and Respect”
„Listen and Respect – Ascultă și respectă” este un proiect a cărui principală convingere este că viitorul începe astăzi și că elevii noștri vor trebui în curând să se confrunte cu întrebările importante ale vieții de zi cu zi. Parteneriatul nostru constă în colaborarea a cinci școli din diferite țări precum Republica Cehă, Grecia, România, Slovacia și Italia.
Datorită acestui proiect, elevii vor realiza că pot participa activ la viața școlii și a comunității locale și că inițiativa lor contează cu adevărat. Școala cehă coordonatoare este Centru Regional de Consultanță pentru Parlamentele Școlilor (Consiliile Studenților), care poate ajuta alte școli să-și înființeze consiliile elevilor. Prin crearea de parlamente școlare (consiliul elevilor) și prin participarea activă la acestea, elevii își dezvoltă atitudinea democratică și capacitatea de a lua decizii în mediul școlar. Unul dintre cele mai așteptate efecte ale proiectului este dezvoltarea consiliilor elevilor care există deja în școlile partenere.
La începutul și la sfârșitul proiectului se întocmesc chestionare de către consiliile elevilor școlare pentru a analiza rezultatele, a trage concluzii și a le aplica la programul școlii pentru anul următor. Pentru a facilita munca eficientă a consiliului elevilor, sunt pregătite materiale auxiliare, care intră în componența dosarelor școlare. Toate materialele vor fi disponibile pe site-urile școlii pentru profesori și elevi. Crearea sau îmbunătățirea parlamentelor școlare, precum și rolul lor activ în viața școlară, are un impact pe termen lung asupra climatului școlar și asupra procesului de implementare și consolidare a principiilor democratice. Oportunitatea de a implica o școală pentru copiii cu nevoi speciale ca partener a fost o mare provocare pentru parteneriat. Toți partenerii cred cu adevărat că, deși în prezent copiii cu nevoi educaționale speciale frecventează școala în mod regulat, participarea la un proiect cu o astfel de școală crește gradul de conștientizare a copiilor cu dizabilități și susține credința că drepturile tuturor copiilor ar trebui să fie ascultate.
Datorită organizării și participării la evenimente caritabile, studenții dezvoltă empatie și dorința de a ajuta pe cei care au nevoie. De asemenea, subliniem legătura dintre educația de astăzi și succesul profesional viitor. Atelierele organizate în cadrul proiectului îmbunătățesc accesul financiar și cunoștințele financiare ale copiilor și le oferă posibilitatea de a folosi cunoștințele nou dobândite în practică atunci când organizează diverse evenimente, cum ar fi excursii școlare, excursii de team-building și altele. Consiliile studențești ale școlilor partenere străine creează un sentiment de unitate și importanță elevilor. În plus, o parte importantă a proiectului nostru nu este doar explorarea altor țări și caracteristicile acestora, ci și familiarizarea copiilor cu problemele locale din propria țară. Mai presus de toate, ne dorim ca activitățile planificate în cadrul proiectului să fie nu doar educaționale, ci și plăcute, cu multe beneficii pozitive. În concluzie, credem că proiectul nostru oferă copiilor noștri o oportunitate unică și memorabilă de a face prietenii pe tot parcursul vieții în timp ce vizitează alte țări, comunicând în engleză și lucrând cu copii de vârstă similară și abilități diferite în diferite părți ale Europei. În special, dorim să dezvoltăm sau să dobândim credințe și valori care ne permit să facem diferența și să contribuim pozitiv la problemele globale.
Mai mult, prin participarea noastră la acest proiect internațional, dorim să arătăm studenților că educația nu se limitează la manuale și teste, ci poate fi și o experiență fericită care poate fi împărtășită cu studenții de alte naționalități, astfel încât să lucrăm împreună pentru un scop comun. crește motivația și creativitatea, care sunt elemente cheie ale învățării eficiente. Rezultatele proiectului (de exemplu, cărți, filme, broșuri digitale, cărți realizate manual, prezentări) sunt utilizate de personalul didactic ca resurse de predare/învățare. Colțul Erasmus+ expune cu cele mai bune produse ale proiectului, astfel încât toată lumea să își poată aminti și să învețe despre această colaborare unică a copiilor din țările europene și să motiveze studenții și profesorii să participe la proiecte similare în viitor.