logo

0359 178791

contact@scoala-bonitas-iskola.ro

CSEI Bonitas

Republicii 33, Nagyvárad

08:00 - 16:00

Hétfő - Péntek

logo

123 456 789

info@example.com

Goldsmith Hall

New York, NY 90210

07:30 - 19:00

Monday to Friday

Zeneterápia

A zeneterápia zenei lehetőségek kiaknázása és terápiás céllal való felhasználása zenei élményeken keresztül. A zene forrása az emberi lélek. Amíg a zene megszületik, addig az alkotó emberi lélek és test minden zugát bejárja, benne vibrál, majd felszínre tör. Amikor pedig elhangzik, az emberi agy és lélek egyaránt újból a hatása alá kerül. A zenének ez a lélekformáló és személyiségfejlesztő ereje a zeneterápia alapja.

Az iskolánkban tartandó zeneterápiás foglalkozások elsősorban a Kodály módszer fő gondolatait követik, nagy hangsúlyt fektetve az éneklésre, a népdal éneklésére valamint a népi gyermekjátékok alkalmazására. Kodály Zoltán szerint az éneklés az egyetlen olyan módszer, amellyel a gyermekek lelkét igazán meg lehet érinteni. Ezáltal őszinte megnyilvánulásokra, érzéseik természetes kifejezésére lehet késztetni őket, miközben intonációs készségeik is fejlődnek.

Zeneterápiás foglalkozásaink másik fontos eleme az Orff multiszenzoriális terápia alkalmazása, mellyek a gyermekek érzékeit, kreativitását, fizikai és zenei készségeit különböző anyagú, formájú és méretű ütős hangszerekkel fejlesztjük. Az Orff terápia fontos szerepet játszik az önismeret, az önkifejezés és a kapcsolatteremtő készség fejlesztésében.

Az Ulwilla módszer alaklmazása iskolánkban szinte egyedinek számít. Ezzel a módszerrel a gyermekek hangszer használati készségét kívánjuk fejleszteni. A módszer alkalmazása színes kotta rendszert, illetve színes billentyűkkel ellátott hangszereket igényel. Elsősorban a figyelmet, az összpontosítást, a mozdulatok koordinálását és pontosságát fejleszti. Emellett támogatja a gyermekek önkifejezését és önértéklését azáltal, hogy lehetővé teszi különböző nehézségű zeneművek előadását.

Dr. Árkosi Julianna, zenepedagógus
Iskolák, egyetemek:
Nagyváradi Iosif Vulcan Óvó-és Tanítóképző (1994-1999)
Nagyváradi Zene Egyetem, Zenepedagógia szak (1999-2004)
Bukaresti Nemzeti Zeneakadémia, doktori iskola  (2010-2015)